
In de afgelopen tijd is milieuvriendelijkere lingerieproductie mainstream geworden, met veranderingen in catwalktrends die deze verschuiving naar milieuvriendelijke productie op de markt stimuleren. Bij kwaliteitseisen en toepassingen wordt de productie helemaal stopgezet, wat leidt tot een milieuvriendelijke aanpak met waterverbruik, energiekosten en chemicaliënverbruik.
De uitstoot van de mode-industrie draagt in belangrijke mate bij tot de opwarming van de aarde en stoot een ongelooflijke hoeveelheid broeikasgassen uit. Bovendien levert ze ernstige milieu- en gezondheidsrisico’s op, omdat ze tijdens de productie enorme hoeveelheden vervuiling produceert.
Fast fashion industrieën kunnen duurzamer worden door efficiëntere productieprocessen toe te passen en gerecyclede stoffen te gebruiken.
Recycleerbare stoffen bieden een effectieve oplossing voor dit probleem, omdat ze niet bijdragen aan de uitputting van natuurlijke hulpbronnen of de productie van broeikasgassen. Door dit materiaal te gebruiken bij de kledingproductie kunnen kledingstukken worden vernieuwd en van generatie op generatie worden doorgegeven.
Veel fast fashion merken hebben de praktijk overgenomen om kleding te recyclen om deze te repareren of te hergebruiken als onderdeel van een nieuw product.
Zodat ze niet op vuilnisbelten of in het buitenland terechtkomen, en tegelijkertijd hun waarde en verkooppotentieel verhogen.
Door meer milieuvriendelijke praktijken toe te passen helpt de fast fashion industrie onze wereld te verbeteren. Dit zal niet alleen leiden tot minder uitstoot van broeikasgassen, maar ook tot gezondere werkomstandigheden voor haar werknemers.
Een effectieve strategie om dit te doen is door het gebruik van chemicaliën tijdens de productie te verminderen. Door bijvoorbeeld over te schakelen van katoenen stof naar synthetische stoffen zoals polyester kan 75% worden bespaard op het chemische gehalte in hun product.
In Nederland maken veel bedrijven de overstap naar het gebruik van duurzame stoffen zoals bamboe en hennep bij de productie van kleding. Dit betekent een toename van kleding gemaakt van duurzame bronnen zoals bamboe en hennepstoffen.
Modebedrijven zoeken ook actief naar duurzame alternatieven voor chemicaliën en synthetische materialen die bij de productie worden gebruikt, zoals biologisch katoen, dat gemakkelijk biologisch afbreekbaar is en van nature geurloos blijft. Sommige ontwerpers wenden zich zelfs tot dit milieuvriendelijke materiaal als onderdeel van hun ontwerpwerk.
Biologisch katoen heeft niet alleen minder gevolgen voor het milieu dan synthetisch katoen, het is ook ethischer en beter voor de boeren die het produceren.
De fast fashion industrie kan haar milieu-impact ook verminderen door te investeren in meer ecologische en duurzame inkoopmethoden, waaronder het gebruik van fairtrade leveranciers die alleen werken met familiebedrijven.
Om dit doel te bereiken moet de mode-industrie samenwerken met overheidsinstanties en onderzoeksinstellingen. Om dit doel te helpen is de Europese Commissie onlangs begonnen met een onderzoek naar het effect van de mode-industrie op het milieu. Dit zal de onderzoekers in staat stellen de negatieve milieueffecten te identificeren, evenals strategieën om deze te minimaliseren.
Geef een reactie